Jan Nummelin, varhaiskasvatuksen opettaja (sosionomi, AMK)

 

Varhaiskasvatuksen merkitystä yhteiskunnassa ei voi korostaa liikaa, sillä pohja lapsen koulumenestykselle luodaan päiväkoti-ikäisenä. Samaa mieltä on varhaiskasvatuksen opettaja Jan Nummelin, jolla on päiväkodissa työskentelystä jo 10 vuoden kokemus:

Ihmisen tärkeimmät kehitysvuodet sattuvat siihen 1-6-vuoden väliin, joten olemme paljon vartioina siinä.

 

 

 

Jan Nummelin toimii varhaiskasvatuksen opettajana päiväkodissa, jossa hän suunnittelee ja toteuttaa ryhmänsä päivittäistä toimintaa, mutta myös kehittää ja arvioi sitä. Yksin ei tarvitse kaikkea tehdä, vaan Nummelin kertoo työskentelyn olevan vahvasti tiimityötä. ”Tämä on omalla tavallaan hirveen rentoa hommaa, kun kaikkea ei tarvitse osata itse. Eli voit nojata työkavereiden vahvuuksiin ja vastaavasti voit tarjota vastapalveluksena omaa osaamista työkavereiden hyväksi. Siitä tiimityön ihanuus oikeastaan syntyy, kun ei tarvitse ihan hirveästi stressata ja aina löytyy jostain se tieto ja taito toteuttaa asioita.”

Jan Nummelinin tie varhaiskasvatuksen pariin ei ole kulkenut ihan suoraa reittiä, sillä aikoinaan hän opiskeli yliopistossa maantietoa ja valmistui luonnontieteiden kandidaatiksi. Tämän jälkeen Nummelin toimi pitkään yrittäjänä, kunnes vähitellen alan vaihto alkoi pyöriä mielessä. 15 vuotta sitten Nummelin törmäsi ammattikorkeakoulun opintotarjontaan, jossa sosiaaliala puhutteli:

Ajattelin, että tuossa voisi olla sellainen ala, johon voisi tarttua. Asia, mikä houkutti ammattikorkeakoulun kurssikuvauksia katsoessa oli se, että niistä tuli aika selkeästi esille minun omat vahvuudet ja vielä niin, että uskoin niiden vahvuuksien pääsevän hyvin esille siinä työssä.

 

Vahvuudekseen ja omien sanojensa mukaan ammatilliseksi kivijalakseen Nummelin mainitsee liikunnan. Lisäksi hän kertoo panostavansa erityisesti lasten sosiaalisten taitojen sekä tunnetaitojen kehittämiseen ja hankkivansa näihin osa-alueisiin liittyen myös lisäkoulutusta mahdollisuuksien mukaan: ” Kyllähän se tahtoo tänä päivänä olla niin, että jos haluaa sitä omaa ammatillista osaamistaan pitää yllä, niin se ei oikein tahdo onnistua, että jää laakereilleen makaamaan. Aina kun tulee jotain mielenkiintoista koulutuskalenteriin, niin sieltä sitten yleensä aina myös jotain mukaan tarttuu.”

Mikä sitten on Nummelinin mielestä parasta omassa työssä?

”Jos ensin isommassa kaavassa katsotaan, niin saa nähdä sen oman käden jäljen. Lisäksi myös se, että saa nähdä, miten ne lapset kehittyvät ja kasvavat. Lasten toiminta on hirveän positiivista, aitoa ja vilpitöntä, ja sitä varmaan aika harvalta toimialalta löytyy kuin päiväkodista. Se aitous, mitä päiväkodista löytyy, ei pysty fuskaamaan ja se tuo myös itselle positiivista virtaa, että yksikään päivä ei ole samanlainen ja aina on jotakin mukavaa jokaisessa päivässä.”

Havaittavissa on, että Nummelin selvästi nauttii työstään ja arvostus alaa kohtaan on hyvin korkealla. Mieluinen ala on löytynyt ja alan vaihtoa ei ole näkyvissä:

Lasten ilon ja positiivisuuden näkeminen, niin onhan se omanlaisensa palkan lisä se! En ole missään vaiheessa harkinnut, että tältä alalta lipeäisin minnekään muualle enää.
Lisätietoja varhaiskasvatusalan kouluttautumismahdollisuuksista opinnot -sivulta »